środa, 28 października, 2020
  • Aktualności
More

    W jakich opakowaniach przechowywać żywność w trosce o zdrowie?

    Szkło, papier czy tworzywa sztuczne? Co można stosować, a czego unikać? Przechowywanie żywności to sprawa ważniejsza niż nam się wydaje, a używanie złych opakowań może mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Opakowanie to po pierwsze pełna ochrona żywności przed wilgocią, temperaturą i promieniowaniem słonecznym.  Pakujemy żywność również po to, by ją przenosić, przechowywać i by zachowała swoje właściwości.

    Dobre opakowanie zaprojektowane jest tak, by zminimalizować negatywne oddziaływanie na produkty spożywcze. Na rynku wciąż pojawiają się nowe rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo żywności, jest też mnóstwo przepisów krajowych i unijnych w tym zakresie.  Konsumenci nie muszą znać tych regulacji, ale powinni wyposażyć się w podstawową wiedzę, jak sobie radzić z przechowywaniem żywności w domu – mówi Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.. Dzięki temu będzie się nam żyło prościej i jadło zdrowiej.

    Jakie jest dobre opakowanie?

    Dobre opakowanie powinno być przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Dodatkowo nie może mieć szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.

    Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adama Fotek.

    Czego używać, czego unikać?

    Jednym z najstarszych materiałów do przechowywania żywności jest szkło. Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw – wymienia korzyści przedstawiciel firmy J.S. Hamilton. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne. Szklane wyroby mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Jako, że szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, nadaje się do recyklingu. Z drugiej strony szkło jest wyjątkowo ciężkim materiałem opakowaniowym co wiąże się z wyzwaniami logistycznymi. Okruchy szkła mogą stanowić zagrożenie mechaniczne.

    Podobne właściwości do szkła posiadają opakowania metalowe. Są powszechnie stosowane do pakowania konserw i produktów z długim terminem ważności. Należy jednak zaznaczyć że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych gdyż ulegają korozji – wyjaśnia Adam Fotek.

    Nie bójmy się opakowań z tworzyw sztucznych

    Większość informacji dostępna w mediach i Internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa – zauważa ekspert J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności. Nie jest też prawdą że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka czyli bisfenol A BPA i ftalany – wyjaśnia Adam Fotek. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Oczywiście istnieje problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego odpadami z tych tworzyw, ale należy zaznaczyć, że jest to problem ochrony środowiska, a nie zdrowia człowieka. Obecnie opakowania z tworzyw sztucznych nie mają realnej alternatywy w innych materiałach opakowaniowych.

    Znając podstawowe fakty o opakowaniach, nie bójmy się stosować różnych opakowań. Na zakupy wybierzmy się z własną torbą na zakupy, ale do pakowania np. świeżych warzyw, owoców czy mięsa śmiało używajmy torebek foliowych – zachęca Adam Fotek. Doceniajmy wielorazowe pojemnik z tworzyw sztucznych np. na kanapki, a kiedy sporządzamy przetwory w domu, używajmy szklanych słoików, a grillować możemy zarówno na tackach aluminiowych jak i grillach żeliwnych czy stalowych.

    Zobacz także

    Biała szatka

    Biała szatka – ważny symbol chrztu świętego

    Chrzest święty dziecka to bardzo ważne wydarzenie, które należy zorganizować z troską o najdrobniejsze szczegóły. Istotnym symbolem chrztu świętego obok świecy jest biała szatka. O ile zorganizowanie uroczystości i zakup wszystkich potrzebnych rzeczy na...

    Hurtownia zabawek – dlaczego warto z niej korzystać?

    Hurtownia zabawek to miejsce, w którym sklepy z zabawkami mogą wyposażyć się w różnorodne produkty, również w nowości, które dopiero pojawiły się na rynku. Co najważniejsze, takie zakupy w hurtowniach są dla właścicieli sklepów...
    Materac

    Materac nawierzchniowy. Czym jest i kiedy go stosujemy?

    Zakup łóżka to również konieczność zakupu odpowiedniego materaca. To właśnie od decyduje o tym, jak duży jest komfort spania. Bardzo dużą popularnością cieszą się materace nawierzchniowe. Czym są i kiedy się je stosuje? Sypialnia to...
    Perfumy

    Giorgio Armani Acqa Di Gio Profumo

    Armani to niewątpliwie ikona wśród projektantów z całego świata, nie ma chyba człowieka, który nie wiedziałby kim jest. Jednak nic nie zapowiadało, iż stanie się tak wpływową osobą, której projekty będą podbijały światowe wybiegi,...
    Ciśnienie

    Prawidłowe używanie urządzeń medycznych to gwarancja rzetelnego wyniku

    Każdy z nas ma w domu apteczkę z najpotrzebniejszymi produktami medycznymi i lekami. Nie możemy zapominać też o niezbędnych urządzeniach medycznych, takich jak termometr, nebulizator, ciśnieniomierz czy termofor. Warto mieć je w domu pod...

    Popularne w serwisie

    Prawidłowe używanie urządzeń medycznych to gwarancja rzetelnego wyniku

    Każdy z nas ma w domu apteczkę z najpotrzebniejszymi produktami medycznymi i lekami. Nie możemy zapominać też o niezbędnych urządzeniach medycznych, takich jak termometr,...

    Jak wybić się na YouTube?

    Nagrywanie filmów na YouTube już od kilku dobrych lat jest główną aspiracją wielu młodych ludzi. Trudno jednoznacznie określić powody takiego stanu rzeczy: niektórym nastolatkom...

    Jesień 2020 – jakie spódnice będą modne?

    Każda kobieta ma w swojej garderobie przynajmniej jedną spódnicę. Tej jesieni z pewnością kolekcja się zwiększy, ponieważ najnowsze trendy na jesień 2020 roku szykuje...

    Drożdżyca układu pokarmowego – przyczyny i objawy

    Drożdżyca układu pokarmowego to rodzaj grzybicy, będącej następstwem zaburzonego składu mikroflory jelita grubego – konkretnie chodzi o zbyt dużą ilość drożdży Candida, które odpowiedzialne...