czwartek, 8 grudnia, 2022
  • Aktualności
More

    W jakich opakowaniach przechowywać żywność w trosce o zdrowie?

    Szkło, papier czy tworzywa sztuczne? Co można stosować, a czego unikać? Przechowywanie żywności to sprawa ważniejsza niż nam się wydaje, a używanie złych opakowań może mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Opakowanie to po pierwsze pełna ochrona żywności przed wilgocią, temperaturą i promieniowaniem słonecznym.  Pakujemy żywność również po to, by ją przenosić, przechowywać i by zachowała swoje właściwości.

    Dobre opakowanie zaprojektowane jest tak, by zminimalizować negatywne oddziaływanie na produkty spożywcze. Na rynku wciąż pojawiają się nowe rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo żywności, jest też mnóstwo przepisów krajowych i unijnych w tym zakresie.  Konsumenci nie muszą znać tych regulacji, ale powinni wyposażyć się w podstawową wiedzę, jak sobie radzić z przechowywaniem żywności w domu – mówi Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.. Dzięki temu będzie się nam żyło prościej i jadło zdrowiej.

    Jakie jest dobre opakowanie?

    Dobre opakowanie powinno być przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Dodatkowo nie może mieć szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.

    Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adama Fotek.

    Czego używać, czego unikać?

    Jednym z najstarszych materiałów do przechowywania żywności jest szkło. Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw – wymienia korzyści przedstawiciel firmy J.S. Hamilton. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne. Szklane wyroby mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Jako, że szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, nadaje się do recyklingu. Z drugiej strony szkło jest wyjątkowo ciężkim materiałem opakowaniowym co wiąże się z wyzwaniami logistycznymi. Okruchy szkła mogą stanowić zagrożenie mechaniczne.

    Podobne właściwości do szkła posiadają opakowania metalowe. Są powszechnie stosowane do pakowania konserw i produktów z długim terminem ważności. Należy jednak zaznaczyć że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych gdyż ulegają korozji – wyjaśnia Adam Fotek.

    Nie bójmy się opakowań z tworzyw sztucznych

    Większość informacji dostępna w mediach i Internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa – zauważa ekspert J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności. Nie jest też prawdą że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka czyli bisfenol A BPA i ftalany – wyjaśnia Adam Fotek. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Oczywiście istnieje problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego odpadami z tych tworzyw, ale należy zaznaczyć, że jest to problem ochrony środowiska, a nie zdrowia człowieka. Obecnie opakowania z tworzyw sztucznych nie mają realnej alternatywy w innych materiałach opakowaniowych.

    Znając podstawowe fakty o opakowaniach, nie bójmy się stosować różnych opakowań. Na zakupy wybierzmy się z własną torbą na zakupy, ale do pakowania np. świeżych warzyw, owoców czy mięsa śmiało używajmy torebek foliowych – zachęca Adam Fotek. Doceniajmy wielorazowe pojemnik z tworzyw sztucznych np. na kanapki, a kiedy sporządzamy przetwory w domu, używajmy szklanych słoików, a grillować możemy zarówno na tackach aluminiowych jak i grillach żeliwnych czy stalowych.

    Zobacz także

    celownik

    Celownik holograficzny – do jakich celów się go używa?

    Celownik holograficzny wyposażony jest w zaawansowany system optyczny, który wyróżnia go na tle klasycznych kolimatorów. Cieszy się on popularnością ze względu na wysoką trwałość i czytelność wyświetlacza. Do jakich celów się go używa? Podpowiadamy. Czym...
    traktor ogrodowy

    Traktory do ogrodu – na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

    Traktory są pojazdami, które zdecydowanie cieszą się popularnością, jeśli chodzi o ogrody oraz pola. Jest to związane przede wszystkim z ich unikalną konstrukcją. W jaki sposób wybrać najlepsze? Fachowcy podpowiadają. Czym powinny wyróżniać się dobre...
    skora owcza

    Skóry owcze – co warto wiedzieć o ich właściwościach?

    Skóry owcze są materiałem, który wyróżnia się przede wszystkim wieloma różnorodnymi zaletami. Właśnie dlatego zyskały one na tak dużej popularności na świecie. Co warto wiedzieć o ich właściwościach? Fachowcy odpowiadają. Dlaczego warto inwestować w skóry...
    domek w bieszczadach

    Domek nad jeziorem w Bieszczadach – jak wybrać najlepszy?

    Wynajem domku położonego nieopodal Jeziora Solińskiego w Bieszczadach to idealny pomysł na wakacje z rodziną lub ze znajomymi. Aby pobyt był w pełni udany trzeba jednak dokonać wyboru domku, który spełni nasze oczekiwania. Czym...
    notariusz

    Dobry notariusz – 3 cechy

    Notariusz jest zawodem zaufania publicznego. Z tego względu powinien wykazywać się nie tylko dużą wiedzą, ale również odpowiedzialnością oraz właściwym nastawieniem do klienta. Co dokładnie świadczy o tym, że ktoś jest dobrym notariuszem? Jakie powinno...

    Popularne w serwisie

    Jak wybrać dobry blat kuchenny kamień?

    Popularność blatów kuchennych wykonanych z kamienia ostatnio znacznie wzrosła. Ich wielofunkcyjność i gwarantowana wygoda sprawiają, że po prostu warto je mieć. Można wybierać wśród...

    Jak zostać fryzjerem?

    Fryzjer to bardzo ciekawy zawód, który cechuje się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy. Główną przyczyną jest to, że dziś coraz więcej osób zwraca uwagę...

    Jak za pomocą kolorów optycznie powiększyć wnętrze?

    Małe pomieszczenia wymagają przemyślanej aranżacji. Bardzo łatwo można bowiem przytłoczyć je nadmiarem sprzętów, deseni i kolorów. Kiedy nie dysponujemy przestronnym mieszkaniem, warto zwrócić szczególną...

    Samochód elektryczny – jakie korzyści wynikają z jego użytkowania?

    Samochody z napędem elektrycznym jeszcze do niedawna uznawane były za luksusowe i zarezerwowane tylko dla wybranych, a to wszystko za sprawą swoich dość wygórowanych...