piątek, Grudzień 6, 2019
  • Aktualności
More

    W jakich opakowaniach przechowywać żywność w trosce o zdrowie?

    Szkło, papier czy tworzywa sztuczne? Co można stosować, a czego unikać? Przechowywanie żywności to sprawa ważniejsza niż nam się wydaje, a używanie złych opakowań może mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Opakowanie to po pierwsze pełna ochrona żywności przed wilgocią, temperaturą i promieniowaniem słonecznym.  Pakujemy żywność również po to, by ją przenosić, przechowywać i by zachowała swoje właściwości.

    Dobre opakowanie zaprojektowane jest tak, by zminimalizować negatywne oddziaływanie na produkty spożywcze. Na rynku wciąż pojawiają się nowe rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo żywności, jest też mnóstwo przepisów krajowych i unijnych w tym zakresie.  Konsumenci nie muszą znać tych regulacji, ale powinni wyposażyć się w podstawową wiedzę, jak sobie radzić z przechowywaniem żywności w domu – mówi Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.. Dzięki temu będzie się nam żyło prościej i jadło zdrowiej.

    Jakie jest dobre opakowanie?

    Dobre opakowanie powinno być przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Dodatkowo nie może mieć szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.

    Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adama Fotek.

    Czego używać, czego unikać?

    Jednym z najstarszych materiałów do przechowywania żywności jest szkło. Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw – wymienia korzyści przedstawiciel firmy J.S. Hamilton. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne. Szklane wyroby mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Jako, że szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, nadaje się do recyklingu. Z drugiej strony szkło jest wyjątkowo ciężkim materiałem opakowaniowym co wiąże się z wyzwaniami logistycznymi. Okruchy szkła mogą stanowić zagrożenie mechaniczne.

    Podobne właściwości do szkła posiadają opakowania metalowe. Są powszechnie stosowane do pakowania konserw i produktów z długim terminem ważności. Należy jednak zaznaczyć że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych gdyż ulegają korozji – wyjaśnia Adam Fotek.

    Nie bójmy się opakowań z tworzyw sztucznych

    Większość informacji dostępna w mediach i Internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa – zauważa ekspert J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności. Nie jest też prawdą że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka czyli bisfenol A BPA i ftalany – wyjaśnia Adam Fotek. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Oczywiście istnieje problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego odpadami z tych tworzyw, ale należy zaznaczyć, że jest to problem ochrony środowiska, a nie zdrowia człowieka. Obecnie opakowania z tworzyw sztucznych nie mają realnej alternatywy w innych materiałach opakowaniowych.

    Znając podstawowe fakty o opakowaniach, nie bójmy się stosować różnych opakowań. Na zakupy wybierzmy się z własną torbą na zakupy, ale do pakowania np. świeżych warzyw, owoców czy mięsa śmiało używajmy torebek foliowych – zachęca Adam Fotek. Doceniajmy wielorazowe pojemnik z tworzyw sztucznych np. na kanapki, a kiedy sporządzamy przetwory w domu, używajmy szklanych słoików, a grillować możemy zarówno na tackach aluminiowych jak i grillach żeliwnych czy stalowych.

    Zobacz także

    Zyski w biznesie

    Dochodowy biznes – poznaj 3 porady, jak prowadzić firmę, żeby przynosiła zyski

    Jeśli czytasz ten artykuł to znaczy, że potrzebujesz porad, jak prowadzić biznes, żeby przynosił zyski. Spokojnie, nie jesteś jedyny, ponieważ takich informacji poszukuje wielu przedsiębiorców marzących o większych dochodach. Wbrew pozorom ich osiąganie nie...
    Reklama biznesu w sieci

    Promocja biznesu w internecie – od czego zacząć?

    Założenie sklepu internetowego nie jest zadaniem trudnym. Korzystając z gotowych platform ecommerce, można zrobić to w przeciągu kilkunastu minut. Dużo większym wyzwaniem jest promocja e-biznesu. Jakie działania warto podjąć, jeśli dopiero rozpoczynamy swoją działalność? Google...
    Freelancing

    Praca z dowolnego miejsca na ziemi – poznaj zalety Freelancing

    Rosnąca digitalizacja wielu stanowisk pracy sprawia, że coraz więcej zawodów można wykonywać zdalnie. Do wykonywania zadań potrzebny jest wówczas jedynie laptop i stałe łącze internetowe. Tak pracuje coraz większa liczba programistów, marketerów, czy też...
    Makijaż w 10 minut

    Makijaż dzienny w 10 minut

    Tajną bronią niemal każdej kobiety jest makijaż. Część z nas potrafi uporać się z make-upem w tempie ekspresowym, niektóre z nas potrzebują znacznie więcej czasu, by zakamuflować niedoskonałości swojej cery. Przygotowywanie się wczesnym rankiem...
    Baza pod makijaż

    Jak umiejętnie przygotować twarz pod makijaż?

    Makijaż docelowo ma upiększać nasz wygląd i maskować wszelkie niedoskonałości skóry twarzy. Jednak samo nałożenie kolorowych kosmetyków może być niewystarczające. Podstawą udanego make-upu jest odpowiednie przygotowanie cery pod kosmetyki potrzebne do jego wykonania. Nawet...

    Popularne w serwisie

    Czy dieta 1200 kalorii jest bezpieczna dla zdrowia?

    Kto choć raz nie zastosował diety? Kto nie chciał choć raz uzyskać idealnej wagi dzięki ograniczeniu jedzenia, a przy tym kalorii. Szukając diet, oczekujemy,...

    Rozstępy? Zobacz, jak sobie z nimi poradzić!

    Odstający brzuszek, zalegająca tkanka tłuszczowa, cellulit oraz rozstępy… Każda kobieta wie, że wymienione problemy skutecznie potrafią odebrać pewność siebie. Niestety dieta, ćwiczenia, odpowiednie kosmetyki...

    Polacy coraz chętniej decydują się na leczenie za granicą

    Rekordowe czasy oczekiwania na planowane zabiegi w Polsce motywują Polaków do szukania możliwości leczenia za granicą. Do NFZ wpływają tysiące wniosków o zwrot kosztów...

    Polacy chcą pożyczać w atrakcyjnych cenach i bez zbędnych formalności

    Smartney, nowoczesna instytucja finansowa, która zadebiutowała na rynku kredytowym w pierwszej połowie tego roku, zapytała konsumentów o ich potrzeby i preferencje związane z pożyczaniem....