niedziela, 3 lipca, 2022
  • Aktualności
More

    W jakich opakowaniach przechowywać żywność w trosce o zdrowie?

    Szkło, papier czy tworzywa sztuczne? Co można stosować, a czego unikać? Przechowywanie żywności to sprawa ważniejsza niż nam się wydaje, a używanie złych opakowań może mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Opakowanie to po pierwsze pełna ochrona żywności przed wilgocią, temperaturą i promieniowaniem słonecznym.  Pakujemy żywność również po to, by ją przenosić, przechowywać i by zachowała swoje właściwości.

    Dobre opakowanie zaprojektowane jest tak, by zminimalizować negatywne oddziaływanie na produkty spożywcze. Na rynku wciąż pojawiają się nowe rozwiązania zwiększające bezpieczeństwo żywności, jest też mnóstwo przepisów krajowych i unijnych w tym zakresie.  Konsumenci nie muszą znać tych regulacji, ale powinni wyposażyć się w podstawową wiedzę, jak sobie radzić z przechowywaniem żywności w domu – mówi Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.. Dzięki temu będzie się nam żyło prościej i jadło zdrowiej.

    Jakie jest dobre opakowanie?

    Dobre opakowanie powinno być przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Dodatkowo nie może mieć szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.

    Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adama Fotek.

    Czego używać, czego unikać?

    Jednym z najstarszych materiałów do przechowywania żywności jest szkło. Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw – wymienia korzyści przedstawiciel firmy J.S. Hamilton. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne. Szklane wyroby mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Jako, że szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, nadaje się do recyklingu. Z drugiej strony szkło jest wyjątkowo ciężkim materiałem opakowaniowym co wiąże się z wyzwaniami logistycznymi. Okruchy szkła mogą stanowić zagrożenie mechaniczne.

    Podobne właściwości do szkła posiadają opakowania metalowe. Są powszechnie stosowane do pakowania konserw i produktów z długim terminem ważności. Należy jednak zaznaczyć że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych gdyż ulegają korozji – wyjaśnia Adam Fotek.

    Nie bójmy się opakowań z tworzyw sztucznych

    Większość informacji dostępna w mediach i Internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa – zauważa ekspert J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności. Nie jest też prawdą że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka czyli bisfenol A BPA i ftalany – wyjaśnia Adam Fotek. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Oczywiście istnieje problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego odpadami z tych tworzyw, ale należy zaznaczyć, że jest to problem ochrony środowiska, a nie zdrowia człowieka. Obecnie opakowania z tworzyw sztucznych nie mają realnej alternatywy w innych materiałach opakowaniowych.

    Znając podstawowe fakty o opakowaniach, nie bójmy się stosować różnych opakowań. Na zakupy wybierzmy się z własną torbą na zakupy, ale do pakowania np. świeżych warzyw, owoców czy mięsa śmiało używajmy torebek foliowych – zachęca Adam Fotek. Doceniajmy wielorazowe pojemnik z tworzyw sztucznych np. na kanapki, a kiedy sporządzamy przetwory w domu, używajmy szklanych słoików, a grillować możemy zarówno na tackach aluminiowych jak i grillach żeliwnych czy stalowych.

    Zobacz także

    silniki

    Na czym polega przewijanie silników?

    Przewijanie silników to coraz częściej stosowany proces w pojazdach. Dzięki niemu można osiągnąć wiele różnorodnych korzyści. Na czym właściwie polega? Eksperci odpowiadają. Przewijanie silników – czym jest? Przewijanie silników w Poznaniu to proces, który polega na...
    zamowienia

    Kurier za pobraniem – na czym polega taka metoda dostawy?

    Paczka kurierska za pobraniem była kiedyś pierwszym wyborem konsumentów branży e-commerce. Dzisiaj, pomimo mniejszego zainteresowania, wciąż jest preferowanym sposobem dostawy wielu klientów. Na czym polega ta metoda? Zasady działania kuriera za pobraniem Jak działa kurier za...

    Profesjonalna opiekunka osoby starszej – o jakiej mowa?

    Opieka nad osobami starszymi nie należy do łatwej pracy. Trzeba lubić pracę z ludźmi, często z osobami niekontaktowymi oraz niepełnosprawnymi. Profesjonalna agencja opiekunek dla osób starszych dba, aby w jej szeregach pracowały jedynie najlepsze...

    Jak pielęgnować krzewy borówki amerykańskiej?

    Pielęgnacja krzewów borówki amerykańskiej nie jest trudna. Warto jednak zadbać o kilka rzeczy, jeśli chce się otrzymać smaczne owoce. Poznaj kilka porad, jak robić to skutecznie. Ochrona roślin przed ptakami Krzewy borówki amerykańskiej są często atakowane...

    Na czym polega przedłużanie włosów?

    Przedłużanie włosów to zabieg, który jest dostępny w ofercie zakładów fryzjerskich już od dłuższego czasu. Korzystają z niego zarówno gwiazdy z Hollywood, jak i zwykłe kobiety, które mijasz każdego dnia na ulicy. Nic w...

    Popularne w serwisie

    Światowy Dzień Oszczędzania – jak zabezpieczamy swoją przyszłość finansową?

    Pomimo dynamicznego wzrostu dochodów oraz pozytywnej sytuacji finansowej w Polsce, według statystyk OECD i Eurostat nie należymy do europejskich liderów w oszczędzaniu. W ostatnich...

    W jakich opakowaniach przechowywać żywność w trosce o zdrowie?

    Szkło, papier czy tworzywa sztuczne? Co można stosować, a czego unikać? Przechowywanie żywności to sprawa ważniejsza niż nam się wydaje, a używanie złych opakowań...

    Polacy coraz chętniej decydują się na leczenie za granicą

    Rekordowe czasy oczekiwania na planowane zabiegi w Polsce motywują Polaków do szukania możliwości leczenia za granicą. Do NFZ wpływają tysiące wniosków o zwrot kosztów...

    Giorgio Armani Acqa Di Gio Profumo

    Armani to niewątpliwie ikona wśród projektantów z całego świata, nie ma chyba człowieka, który nie wiedziałby kim jest. Jednak nic nie zapowiadało, iż stanie...